Ik kwam in een krantenartikel het werkwoord ‘doemdenken’ tegen. Ik wil de betekenis hiervan graag met jullie delen! Doemdenken heeft een negatieve connotatie. Dat betekent dat het woord ‘doemdenken’ een negatieve betekenis heeft. Doemdenken betekent dat je negatieve gedachten over de toekomst hebt: de maatschappij heeft geen toekomstperspectief, er valt niets meer aan te doen…
Read MoreIk kwam in een artikel in de Volkskrant de volgende zin tegen: ‘Nu maar hopen dat mijn afwijkende en weerbarstige dochter niet door het antroposofische regime geknakt wordt.’ Ik wil de betekenis van ‘geknakt worden’ graag met jullie delen! Het werkwoord knakken betekent dat je iets breekt maar de uiteinden blijven nog vast aan elkaar…
Read MoreIk kwam in een krantenartikel het woord ‘belendend’ tegen. Ik wil de betekenis hiervan graag met jullie delen! Het woord ‘belendend’ is een bijvoeglijk naamwoord. Een bijvoeglijk naamwoord vertelt iets over een zelfstandig naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord vertelt welke eigenschap of toestand op het zelfstandig naamwoord van toepassing is. Belendend heeft de volgende betekenis: ernaast…
Read MoreIk kwam in één krantenartikel in de Volkskrant zowel onder anderen en onder andere tegen! Wanneer schrijf je dit nu met en zonder n? Je schrijft onder anderen als je verwijst naar personen. De zin uit het artikel luidt: het kabinet trekt 1,7 miljard euro uit voor de bouw van woningen voor onder anderen ASML-medewerkers.…
Read MoreSinds kort ga ik naar Language Exchange in Nijmegen. Wat is Language Exchange? Language Exchange is erop gericht een taal te oefenen met native speakers. Dit wordt wekelijks georganiseerd en onder het genot van een drankje oefen je een uur in de taal die jij wilt leren spreken met een native speaker. In het volgende uur help…
Read MoreHierbij een uitleg over het verschil tussen het naamwoordelijk en het werkwoordelijk gezegde. Het werkwoordelijk gezegde draait om de activiteit die iemand doet en bestaat alleen uit werkwoorden. Voorbeeldzin: Hij heeft gefietst. Het werkwoordelijk gezegde = heeft gefietst. Het naamwoordelijk gezegde gaat over de eigenschap/eigenschappen die een persoon heeft en zegt wat de persoon is. Voorbeeldzin: Het meisje is lief. Het naamwoordelijk gezegde =…
Read MoreIk zie een taal als een systeem dat uit bouwstenen bestaat. Om een taal te leren zul je de bouwstenen van de Nederlandse taal moeten kennen om te weten met welke je te maken hebt. De bouwstenen zijn de onderdelen van het zinsontleden, de zinsdelen, zodat je weet uit welke zinsdelen de zin is opgebouwd…
Read More