Ik kwam in een krantenartikel van De Volkskrant het woord ‘doorwrocht’ tegen. Het ging over een doorwrochte studie. Ik wil de betekenis hiervan graag met jullie delen!
In het bovengenoemde voorbeeld is ‘doorwrocht’ een bijvoeglijk naamwoord. Het betekent dat je over alles goed hebt nagedacht. Voordat je een studie klaar hebt, moet je kijken of je de studie van meerdere kanten bekeken hebt. Ben je zorgvuldig geweest of heb je toch nog informatie nodig om de studie volledig te maken. De argumenten zijn sterk en goed onderbouwd.
Synoniemen van ‘doorwrocht’ zijn: degelijk, solide, doortimmerd, grondig, deugdelijk, goed, weldoordacht, uitgewerkt, uitgedokterd.
Het betekent ook dat hetgeen doorwrocht is, bijna volmaakt is. Je kunt bijvoorbeeld een doorwrochte beschrijving van een dansvoorstelling in een krantenartikel geven.
Waar komt dit woord vandaan?
Het woord komt van het werkwoord ‘doorwerken’ met de klemtoon op werk. Vroeger was het voltooid deelwoord van doorwerken ‘doorwrocht’. Ook het werkwoord ‘werken’ werd vroeger vervoegd in de verleden tijd als ‘wrocht’ en als voltooid deelwoord als ‘gewrocht’.
Welke voorbeelden zijn er te vinden van het woord ‘doorwrocht’:
- Een doorwrocht onderzoek;
- Een doorwrocht advies;
- Een doorwrocht merkimago;
- Een doorwrocht bouwwerk;
- Een doorwrocht opstel;
- Een doorwrocht geheel;
- Een doorwrochte handleiding;
- Een doorwrochte methode;
- Een doorwrocht plan.
In het Engels komt dit woord ook voor. De vertaling van het bijvoeglijk naamwoord ‘doorwrocht’ is: well-thought out, solid en mature.
Ook in het Duits komt dit woord voor. De vertaling in het Duits is: gut durchgearbeitet of ausgereift.