Ik kwam in een artikel de uitdrukking ‘nul op het rekest krijgen’ tegen. Ik wil de betekenis hiervan graag met jullie delen.

Als je een schriftelijk verzoek aan de overheid richt en de overheid je verzoek afwijst betekent dat je nul op het rekest krijgt. In eenvoudige taal gezegd: je krijgt nee te horen op je verzoek! Er wordt niet naar jou geluisterd.

Men zegt ook wel: nee te horen krijgen / niets bij iemand bereiken / met lege handen staan / bakzeil halen / een afwijzend antwoord krijgen.

Synoniemen voor ‘nul’ zijn: zero, de afwezigheid van iets, getal, gewoon, minder kan niet. Synoniemen voor ‘rekest’ zijn: het verzoekschrift, de petitie, het verzoek, de vraag, de aanvraag, de vordering, het aanzoek, de smeekbede, de oproep, de navraag, het klaagschrift, het smeekschrift.

Waar komen de woorden ‘nul’ en ‘rekest’  vandaan?

Het woord ‘nul’ is afkomstig van het woord ‘nihil’ dat niets betekent. Het woord ‘rekest’ is al heel oud. Het betekent een verzoek of een verzoekschrift. Het zelfstandig naamwoord rekest heeft het lidwoord ‘het’.

Welke voorbeeldzinnen zijn er te vinden met ‘nul op het rekest krijgen’:

  • De ober vroeg bij zijn baas om loonsverhoging, maar kreeg helaas nul op het rekest.
  • Teveel studenten krijgen nul op het rekest wanneer zij bij de overheid van een andere lidstaat hun opleiding geldig willen laten verklaren.
  • Den Helder PVV heeft van het Helderse college nul op het rekest gekregen op een verzoek om de veiligheid van inwoners snel te verbeteren.
  • Jehova’s krijgen nul op het rekest: Staat hoeft documenten seksueel misbruikonderzoek niet te delen.

In het Engels komt deze uitdrukking ook voor. De vertaling van de uitdrukking is: meet with a refusal / be refused / come away empty-handed / be turned down / get the bird / come away with a flea in your ear.

Ook in het Duits komt deze uitdrukking voor. De vertaling in het Duits is: abgewiesen werden / abschlägig beschieden werden.